???? De Herfst is, volgens de oude Chinezen, de ideale tijd om daar extra aandacht aan te besteden aan de thema’s van het Metaal element. Kort samengevat gaan die thema’s over loslaten, zelfwaardering en discipline. Dat lijken nu misschien nog ongerelateerde dingen, maar aan het einde van deze blog zul je begrepen wat de samenhang is. Ik ga in deze blog uitleggen wat het Metaal element precies inhoud en vervolgens wat je zelf kunt doen om het te versterken. De Herfst, volgens de Chinezen het seizoen van het Metaal element, is daar een mooie gelegenheid voor. De afstemming op het ritme van het jaar is volgens de Chinese Geneeskunst namelijk een belangrijke bron van gezondheid. Het idee van de Chinezen is dat we effectiever zijn wanneer we meebewegen met de grotere bewegingen waar we onderdeel van zijn, zoals die van het ritme van het jaar. Vergelijk het met meevaren met de stroomrichting van het water. De natuurlijke energiestroom van de natuur om ons heen versterkt dan onze eigen inspanning. 

Opnemen en Loslaten
De Herfst is het einde van het groeiseizoen. De naar buiten gerichte energie van de Zomer verschuift naar binnen. Wat in de Zomer is opgebouwd wordt in de Herfst verzameld en benut. Dat zie je enerzijds in de oogst van het land, maar ook in de bladeren die loslaten en zo voeding vormen voor een volgende groeicyclus. De Chinezen associeren de Herfst met het Metaal element. Het Chinese karakter voor Metaal is een afdakje met daaronder de Aarde en in de diepte twee stukken goud. chinese_character_jin_gold

Het is het beeld van een mijnschacht met goud in de diepte. We moeten afdalen in de diepte van de Aarde om tussen alle grond op zoek te gaan en het waardevolle metaal te scheiden van de grond. Om het Metaal element verder te begrijpen is het zinvol om het in de opvolging van elementen te plaatsen. In de cyclus van de vijf elementen volgt het Metaal element in de Herfst op het Vuur element in de Zomer. Stel je je een moment het beweeglijke Vuur element van de Zomer voor. In de Zomer is alles wat losser en vrijer. De warme temperatuur maakt iedereen meer ontspannen en mensen zoeken de vrijheid op via vakanties. Dan begint de Herfst. Alles koelt af en de  naar buiten gerichte beweging van het Vuur element slaat om, keert zich naar binnen en er ontstaat er weer meer vorm en structuur. Deze afkoeling, het aanbrengen van vorm en structuur, zijn typische kwaliteiten van het Metaal element.

In deze beelden van de oogst, de mijnschacht en het afkoelen van het Vuur tot het vormvaste Metaal kunnen we kwaliteiten die aan het Metaal element worden toegeschreven herkennen, zoals:

 • naar binnen keren
 • beoordelen
 • scheiden
 • kiezen
 • afvoeren
 • loslaten wat niet meer van waarde is
 • het waardevolle oogsten
 • gevoel voor kwaliteit
 • structuur aanbrengen
 • controleren
 • discipline

Ruimte maken voor het waardevolle
De emotie die bij het Metaal element hoort is verdriet. Verdriet is de beweging van het loslaten waarbij (wanneer het verdriet goed doorleefd wordt) ruimte wordt gemaakt voor het nieuwe. Een verstoord Metaal element kan gepaard gaan met het onvermogen om verdriet goed te doorleven en los te laten. Wat gebeurt er wanneer we het oude niet meer kunnen losten en het frisse, nieuwe niet meer kunnen opnemen? We raken gestagneerd en verstopt. Het wordt dan moeilijk om wat werkelijk van waarde is te herkennen. Een verstoord Metaal element kan ook leiden tot het onvermogen om structuur en orde aan te brengen. Het is dan lastig om de Inspiratie van het Vuur element zo te benutten dat het ook werkelijk leidt tot iets wat waardevol is en geoogst kan worden. Het goud van Metaal heeft voor de hand liggend ook een relatie met financieel gezond zijn. Een gebrek aan zelfwaardering kan een ander aspect zijn van een verstoord Metaal element. Een gezond Metaal element beoordeelt niet alleen wat waardeloos is, maar laat het vervolgens ook los om het waardevolle in te nemen. Eindeloze zelfkritiek is een vorm van ‘geestelijke verstopping’ waarbij zowel het loslaten van het waardeloze als het opnemen van het waardevolle niet goed samenwerken. Het waardevolle goud waar naar gezocht wordt is uiteindelijk natuurlijk het goud in onszelf.

De Herfst is een geschikte tijd om innerlijk bezig te zijn met het loslaten van wat oud en overbodig is en tegelijk te verzamelen en oogsten wat we hebben opgebouwd. De organen die bij het Metaal element horen zijn de Longen en Dikke Darm. De Longen halen energie uit de lucht en verspreiden deze in het lijf. Ze halen daarmee ‘zuivere’ en ‘heldere’ energie naar binnen (denk aan een wandeling door de frisse herfstlucht). De Dikke Darm ruimt op, laat los, voert af wat niet meer nodig is (en zorgt ook letterlijk voor verstopping als hij niet goed werkt). Zo wordt ook op fysiek niveau de beweging van opnemen en afvoeren weerspiegeld. Deze twee bewegingen (loslaten van het waardeloze, binnenhalen van het zuivere en waardevolle) moeten steeds met elkaar samenwerken om optimaal te functioneren. Het loslaten maakt ruimte voor iets nieuws. Met dit in het achterhoofd, wat kun je nu zelf doen om mee te beweging met het Metaal element?

Acht tips

1. Kies bewust het waardevolle, breng daar discipline voor op en laat de rest los
Bij het Metaal element passen onderscheid maken, kiezen en discipline. Ik geef hierna nog zes andere tips, maar alles doen is waarschijnlijk niet haalbaar. Maak dus een selectie van wat haalbaar is en breng de discipline op om dat vol te houden, voor een haalbare tijdsperiode. Liever één ding goed doen dan drie dingen half. Zelfs als je besluit om nu geen van deze dingen op te pakken, kan dat een oefening zijn die het Metaal element versterkt, wanneer je bewust beoordeeld wat voor jouwzelf waardevol is en enkel het waardevolle opneemt om de rest weer los te laten. Kies daarbij een haalbare periode inclusief een moment waarop je evalueert: bij het Metaal element hoort namelijk ook de zelfbeoordeling. Vergeet daarbij niet de zelfwaardering!

2. Ademhalingsoefeningen
De Longen zijn een orgaan dat bij het Metaal element hoort. Er is een variatie aan ademhalingsoefeningen en tradities. De Chinese Qi Gong heeft een specifieke oefening om het Metaal element te versterken.

Loading videoOok de yoga heeft een hoeveelheid aan ademhalingsoefeningen. De kapalabhati  is een voorbeeld van een ademhalingstechniek die de uitademing versterkt en daarmee ruimte maakt om de geest met licht te vullen.

De vroege ochtend is de ideale tijd voor dergelijke oefeningen, aangezien volgens de Chinese orgaanklok tussen 5:00 en 7:00 de tijd van de Dikke Darm is.

3. Ruim op
Kies een haalbare plek in huis die toe is aan een uitmest- en opruimbeurt: een kastje, een bureau of misschien zelfs een (deel van) de schuur of zolder. Gooi weg wat waardeloos is geworden en zet wat je zelf niet meer nodig hebt maar nog waardevol is op marktplaats (loslaten!).

4. Begin met bullet-journaling
Bullet journaling is een simpele maar doeltreffende methode om op papier een planning te maken.

Loading videoHet biedt niet alleen de orde en structuur van het Metaal element, maar geeft ook de kans om terug te blikken, reflectief te zijn op wat je gedaan hebt en laat je voortdurend evalueren wat je doet. Aan het einde van de dag kun je niet alleen zien wat je hebt gedaan, maar bijvoorbeeld ook de dingen opschrijven waar je tevreden over bent (zelfwaardering!). Kies voor een mooie notebook (Metaal houdt van goede kwaliteit!)

5. Neem afscheid
Identificeer emoties of gewoontes die niet langer zinvol zijn en neem een stap richting het loslaten hiervan. Zoals het opgraven van goud uit de Aarde ook niet in één dag lukt, mag je ook hiervoor de tijd nemen. Maar stel wel een tijdspad en evalueer jezelf (bijvoorbeeld met behulp van tip #4). Schrijf een brief aan iemand met de dingen die je altijd al had willen zeggen en stuur hem op of gooi hem weg. Zolang je de brief maar niet bewaart…. Of stop met het eten van suiker voor een bepaalde periode (bijvoorbeeld een week) en evalueer daarna. Vervang dat wat je loslaat voor iets waardevollers. Dus, zoek een fijne vriend of vriendin op, kijk een goede film in plaats van random televisie, haal gezonde biologische snacks in huis in plaats van snoep.

6. Verzorg je Longen met Gember en Munt
Gember beschermt in het Herfstseizoen tegen de aanval van Wind op de Longen. Bij de eerste tekenen van verkoudheid (of zelfs nog preventief, voordat je verkouden wordt) begin je met het raspen van gemberwortel en daar maak je eenvoudig thee van door er kokend water op te gieten, eventueel met wat honing gezoet. Gember verwarmt de Long, stopt hoesten en versterkt het vermogen van de Longen om de Wind en Kou buiten te houden. Koude in de Longen is te herkennen aan helder snot, aversie tegen kou, niezen en spierpijn.

Munt werkt ook op de Longen, maar is sterk koelend. Gebruik het daarom met mate in dit koudere seizoen, tenzij je Hitte in je Longen hebt ontwikkeld. Hitte is te herkennen aan een gele kleur snot, koorts, droge en pijnlijke keel, hoofdpijn, rode ogen, rode huiduitslag.

7. Beleef bewust de beweging van de Herfst
Wanneer je buiten loopt, kun je de beweging van de Herfst bewust beleven. De lucht voelt fris en zuiver aan. Als je deze inademt, adem dan bewust ‘het zuivere’ in. Het is kouder en stiller. Beleef daarin de beweging naar binnen. De kou is ook samentrekkend, beleef daarin de vorm en de structuur die het Metaal element graag aanbrengt. De bladeren laten los, liggen op de grond. Beleef het loslaten van wat niet meer waardevol is. Als je seizoensfruit eet zoals appels en peren, beleef dan bewust de oogst van de Zomer. Bekijk de knoppen van de bomen, waar het waardevolle wordt geconcentreerd en verzameld.

8. Waardeer jezelf voor wat je doet
Metaal gaat niet alleen over discipline en loslaten, maar ook over zelfwaardering. Zelfs als je je doelen niet haalt kun je jezelf waarderen voor de poging. Neem, in lijn met het Metaal element, daarom liever korte tijdsperiodes die je regelmatig evalueert. En wat weinig waarde heeft moet inderdaad worden afgevoerd, maar combineer dat altijd met het bewust innemen van het nieuwe, zuivere, waardevolle zoals de Longen steeds weer een nieuwe frisse teug lucht binnenhalen.

 

bron:internet

© 2016 - 2023 www.puurr.eu | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel